schilderijen | natuurwerken



Garststraat 1 - 4021 AB Maurik
m 06 444 32 152
info@flospol.nl
www.flospol.nl
Beeldend kunstenaar Flos Pol (Haarlem, 1954) woont en werkt in Maurik. Wie haar huis en atelier bezoekt, snapt gelijk dat ze een grote liefde heeft voor de natuur. Haar inspiratiebronnen zijn direct voorhanden. Het atelier loopt over in een landschappelijke tuin vol bloemen en waterpartijen. De vijvers van de voormalige forellenkwekerij liggen op rij, deels verland en deels als grote spiegels in het landschap. Alles is vol leven. De functie van viskwekerij mag dan misschien verloren zijn gegaan maar vandaag de dag is het uitgegroeid tot iets anders, de inspiratiekwekerij van Flos Pol.

Haar olieverfschilderijen zitten vol beweging, alsof ze de energie in de zich altijd vernieuwende natuur probeert te vangen. Bloem- en bladvormen krioelen als kikkervisjes of spermacellen over het doek. De doeken knallen van de levensdrift, ze schildert vanuit een noodzaak of haar leven ervan afhangt.

Het is een innerlijk zoektocht, aangestuurd door een enorme gedrevenheid om nieuwe beelden te scheppen. Het is de verf, de huid en het gebruik van de technieken waardoor het toeval in het werk een grote rol speelt. ‘Ik ben geen prater maar daarom schilder ik ook. Mijn doeken spreken voor mij. Schilderen is mijn taal!'

Het atelier van Flos Pol past haar als een veilig nest. Vanuit deze broedplaats durft ze zich bloot te geven, viert zij het bestaan en creëert zij nieuw leven. In haar penseelstreken spreekt ze hardop over de kwetsbaarheid van de schoonheid.

Maurik