schilderijen



Marsdijk - Lienden
Landje bij fietspont richting Rhenen (tante Loes)

amkievit@xs4all.nl
www.arjankievit.nl
Arjan Kievit (1959). Van jongs af aan altijd getekend. Tijdens studie (drs. bedrijfskunde) en werk (o.a. als zelfstandige) geen tijd over voor het tekenen. Sinds 2002 fulltime bezig met schilderen. Zijn werk kenmerkt zich door het continu experimenteren met technieken, kleuren, onderwerpen en vormen. Autodidact.


Stijl
De stijl is als abstract expressionistisch te omschrijven, met een geheel eigen uitstraling en originaliteit. Doorwerkte, knallende kleuren vallen direct op, alsook de gelaagdheid in de schildertechniek. De vlakken en vormen hebben sterke dieptewerking.

Expressie
De nadruk ligt op de expressie. het gaat mij niet het abstraheren van de werkelijkheid of vereenvoudigen ervan, maar om de verbeelding van verwondering. Wanneer de toeschouwer geboeid is, ben ik geslaagd.

Vormen
De vormen zijn elementen met vrijheid, zonder associatie met de wereld van het bekende. Ze hebben eigen bestaansrecht.

Onderwerp/inhoud
Geen formeel kleur- of ruimte arrangement, maar vrijheid in interpretatie van het schilderij, of eigenlijk het beeld.

Bedoeling
Het gaat mij erom de expressie van een onderwerp (dat vrij is voor de toeschouwer) te intensiveren, intens te maken. Niet om te verdunnen of uit te wissen. Niet om te abstraheren dus. Zeker een mening, maar niet opgelegd. Wanneer een schiderij van mij af is, is het van elke toeschouwer.

Helderheid
Alle hindernissen weg. Geen dwingende associaties, geen formele regels. Hindernissen zitten tussen idee en maker en tussen idee en toeschouwer. Aloude identificatie met de dingen wil ik niet. Ik wil associaties beperken. Mijn schilderijen ontplooien zich, ze leven op door de kijkende mensen, dat is het mooiste, dat is het doel. Het gevoel geven dat je er bent.

Materiaal
Acrylverf, houtskool, marmerpoeder en water zijn de bestanddelen van mijn schilderijen. Ik maak ze op linnen doek met paletmes en kwast.

Gast bij Winfried van den Maagdenberg, Lienden